Weerstation Alphen aan den Rijn
Wie zijn wij?

Wie zitten er achter dit weerstation? 

“Wij” is eigenlijk teveel gezegd, het weerstation Alphen aan den Rijn wordt verzorgd door slechts één persoon! Die persoon is Ed, een weeramateur die al vele jaren met veel interesse dagelijks het weer observeert.

De interesse voor het weer is al vroeg begonnen, en kreeg een structureel karakter na de aanschaf van de eerste computer in 1984. Op de toen nog simpele Commodore 64 werden dagelijks de weergegevens bijgehouden in een zelfgemaakte database.

Na de komst van de veel krachtiger PC’s rond 1988 was het mogelijk om het bijhouden van weergegevens te automatiseren. In die tijd werden dagelijks de weerkaarten van Bracknell en andere weerstations, die toen nog via de korte golf als faxbericht werden uitgezonden, gedecodeerd en ingelezen. Ook de bekende RTTY radiostations werden via de korte golf ontvangen en deze data werd omgezet naar leesbare tekst. Dat was een fascinerende bron van informatie. Gedurende vele jaren is een behoorlijk bestand opgebouwd met weerdata, we gaan binnenkort eens bekijken hoe dit op internet gezet kan worden.

Om al die weerdata te kunnen begrijpen is veel aan zelfstudie gedaan. Door contact met andere weeramateurs en het lezen van vele boeken is er stukje bij beetje steeds meer inzicht ontstaan in het fenomeen weer.

Er kwam steeds meer apparatuur bij. Barometers in alle soorten en maten, weercomputers en meer van al dat moois. Het duurde evenwel tot 2003 voordat het Weerstation Alphen aan den Rijn 24 uur per dag on-line op internet werd gezet. U kent het resultaat.

Ons weerstation is niet onopgemerkt gebleken. De afgelopen jaren hebben we 3 keer de pers gehaald.

Om de kennis op peil te houden worden er cursussen gevolgd bij “echte weermannen”, waaronder Gerrit Hiemstra om te zien hoe we onze weersverwachtingen steeds kunnen verbeteren.. Dit weerstation is en blijft een hobby, een hobby die wél serieus wordt opgepakt!

Ik doe het met plezier, ik hoop dat u het leuk vindt om deze site te bezoeken.

Het spreekt voor zich dat u mij altijd kunt mailen met vragen of opmerkingen.

Met vriendelijke groet,

Ed
Weerstation Alphen aan den Rijn

 

 

      Stuur ons gerust een mail!